Dlaczego warto kupić erytrytol?

Cukier jest najpopularniejszych składnikiem wielu dań. Coraz częściej spotyka się go także w tych produktach spożywczych, które mają uchodzić za zdrowe. Rezygnacja z cukru to wiele korzyści dla organizmu. Przede wszystkim nie tworzy się w ciele środowiska podatnego na zapalenia. Łatwiej można utrzymać prawidłowe pH między innymi w żołądku czy pęcherzu. Likwidując cukier z diety, nie trzeba rezygnować ze słodkiego smaku potraw. W sklepie ze zdrową żywnością erytrytol (https://www.bee.pl/vivio-erytrytol-1-kg_p1156118.html) jest najczęściej wybierany przez konsumentów. Jego obecność w kuchni można wykorzystać na wiele sposób. Nadaje się do słodzenia kawy czy herbaty, do pieczenia ciast, przygotowania słodkich deserów czy obiadów. Jest to naturalny słodzik, który powstaje z owoców. Nie ma w nim szkodliwych chemicznych składników. Jego dodatkową zaletą jest to, że ma niski indeks glikemiczny, nadaje się więc zarówno dla cukrzyków, jak i osób odchudzających się.

Czy nadaje się do codziennego użytkowania?

Wielką zaletą tego produktu jest to, że nie podnosi poziomu insuliny. Spożywanie cukru ma negatywne konsekwencje, szczególnie trzustka i wątroba są nadwyrężone po jedzeniu dużej ilości słodyczy. Erytrytol to wyjątkowy wyrób naturalnie występuje w takich produktach jak winogrona czy gruszki. Choć wykorzystywany jest w kuchni od niedawna, bo od 2006 roku pojawił się na rynku polskim, to już zyskał grono zadowolonych konsumentów. Nie tylko można z nim piec ciasta, nadaje się także do przygotowania dżemów, konfitur, lodów czy galaretek. Nie tylko poprawia smak, ale także wpływa na konsystencję wyrobu, zagęszcza składniki. Spożywany codziennie nie tylko nie wpływa negatywnie na stan zdrowia, może go nieco polepszyć. Ograniczenie spożywania cukru pozytywnie odbije się na zdrowiu.

Dlaczego warto jeść erytrytol?

Z cukru trudno zrezygnować z dnia na dzień. Warto mieć pod ręką odpowiedni zamiennik. Erytrytol jest nie tylko słodszy od cukru, przypomina go w smaku, dlatego stosując go nie trzeba rezygnować ze starych przyzwyczajeń smakowych. Jest to słodzik, który podobnie jak ksylitol, pozytywnie wpływa na zęby, pomaga w walce z próchnicą. Używanie skutecznie niweluje bytujące w jamie ustnej bakterie. Wyrób ma też silne działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że niweluje występowanie stanów zapalnych, pomaga organizmowi w usuwaniu toksyn i metali ciężkich z organizmu. Po spożyciu długo utrzymuje się uczucie sytości w żołądku, dlatego wiele dobrego będą mogły wynieść z tego artykułu osoby odchudzające się, walczące na co dzień z nadwagą i otyłością.

 

Tagged , ,